3, 2, 1, -> Bungee!

sobota, maj 31, 2008

9× komentirano

Woooooooooooohhhhooooooooooooooooooooooo! Danes pa smo doživeli eno krepko porcijo adrenalina.

Verjetno že veste, da sem po duši malo zamaknjen, tako da smo se s prijatelji prijavili na Bungee jumping oz. skakanje z elastiko. Odhod izpred FRI ter Elektro faksa ob deseti uri in nato počasi proti Novi Gorici ter bližnjemu Solkanu. Skakali smo iz Solkanskega mostu, vendar ne iz železniškega, ki se ponaša z največjim lokom na svetu iz obdelanega kamna. 30 mladih nadebudnežev v vrsti čakalo svojih par minut bingljanja na elastiki. Prvič je pulz nekoliko narasel samo ob gledanju, kasneje pa še ob samem zapenjanju varnostnih karabinov. Mikec, naslednji! Ajoj, kolena kar sama od sebe šklepetala.


Se povzpel na ograjo in si ob pogledu navzdol mislil naslednje... Fantje in dekleta, ki ste skočili, vsa čast, ampak jaz ne grem... Nekje v ozadju pa samo rahlo slišiš odštevanje: 3, 2, 1, BUNGEEEEEEE! in že si letel na glavo obrnjen proti reki. Če ne bi tisti gospodje odštevali, bi se po mojem mnenju procedura pripravljanja na skok precej zavlekla, tako pa prideš na rampo in samo skočiš. Strah pred skokom je popolnoma odveč, kajti kadar se elastika strga, vedno namestijo novo. Kaj naj rečem drugega kot da je bil današnji skok velika injekcija adrenalina v rit.
Solkanski most, iz katerega smo skakali, je visok 55 m, beseda pa je na koncu nanesla še na skakanje iz mostu v Innsbrucku, katerega višina je blizu 200 m. Tam pa resnično potrebuješ muchos Cohones (jajca po domače).

p.s: preverjeno lahko skačete tudi z denarnico v žepu. :)

Katarina Srebotnik premagala Sereno Williams

petek, maj 30, 2008

3× komentirano

Naši najuspešnejši teniški igralki, Katarini Srebotnik, je uspel veliki met, ko je v tretjem krogu Roland Garrosa nepričakovano premagala favoritko na papirju in nekdanjo številko 1 WTA lestvice, Sereno Williams (trenutno 5. nosilka). Williamsova je prejšnji teden sicer izjavila, da je najbolje pripravljena doslej, torej to lahko le potrdi, da je Srebotnikova v odlični formi. V četrtem krogu oz. osmini finala se bo "Kata" pomerila z deseto nosilko Patty Schnyder, ki naj bi bila vsaj sodeč po lestvici nekoliko lažji oreh, a kot se je tudi danes izkazalo, se ne gre zanašati na favorite po rangiranju. Trenutni izkupiček v zmagah je 2:1 za Švicarko, menim pa da ima Srebotnikova odlične možnosti za napredovanje celo v četrtfinale, kar bi bila njena najboljša uvrstitev na turnirjih za Grand slam.

Serena Williams: "Če ji bo šlo tako naprej, bo v finalu."
Iz Sereninih ust v božja ušesa!

(vir slike)

Objavil: Janez Mikec

, ,

Blogres 2008

sreda, maj 28, 2008

5× komentirano

Blogres - dvodnevna prireditev namenjena skupnosti blogerjev, ki se bo odvijala 20. in 21. junija v Cankarjevem domu. Petkov program je namenjen predvsem podjetjem, medtem ko je sobotni blogerjem. Vsi, ki aktivno blogate cca. pol leta imate vstop zastonj, medtem ko morate ostali plačati kotizacijo v višini 175 € za en oz. 250 € za oba dneva.

Blogres.si

Prejšnje leto še nisem pisal bloga, zato sem letos še toliko bolj odločen, da spoznam blogersko smetano tudi v živo.

Blogres - sobota 21.6.

Objavil: Janez Mikec

, , ,

Krka d.d. najuglednejše slovensko podjetje

torek, maj 27, 2008

2× komentirano

Sodeč po analizah podjetja Kline & Partner se je 2. največje in 5. najboljše slovensko podjetje, dolenjski farmacevtski gigant Krka d.d., uvrstilo na sam vrh tako poslovne kot splošne javnosti in si prislužilo oznako najuglednejšega podjetja v Kokoški.

Poslovno javnost so sestavljali direktorji razvoja, trženja, financ, kadrovskih služb ter nekateri podpredsedniki uprav slovenskih podjetij. Krki so namenili oceno 4,66 / 5, medtem ko ji je splošna javnost nekoliko nižjo, in sicer 4,61, a je še vedno zadostovala za obstanek na prvem mestu.

Osnovni podatki:
 • Prihodki od prodaje: 686,7 mio EUR
 • Čisti dobiček: 126,52 mio EUR
 • EBITDA: 219,08 mio EUR
 • Kapital: 672,0 mio EUR
 • Sredstva: 1.057,3 mio EUR
 • Zaposleni: 4.508
Da je bila Krka dobro ocenjena med splošno javnostjo se sploh ne gre čuditi, glede na to koliko financ namenja v lokalno skupnost. Če naštejem nekaj omembe vrednih:
 • Košarkarski klub Krka,
 • Radio Krka,
 • Atletski klub Krka,
 • Pihalni orkester Krka,
 • Moški rokometni klub Krka,
 • Nogometni klub Krka,
 • Teniški klub Krka,
 • Smučarsko društvo Krka Rog,
 • Moški odbojkarski klub Krka,
 • Krkine nagrade, ...
Krka bi se verjetno nahajala v samem vrhu seznama tudi po rangiranju v katerih podjetjih bi se Slovenci najraje zaposlili.

Objavil: Janez Mikec

,

Firefox RC 1 - release candidate

sobota, maj 24, 2008

3× komentirano

Nekaj dni nazaj je izšla nova različica priljubljenga brskalnika Firefox. Gre za RC verzijo, kar sicer pomeni "release candidate" oziroma različica pripravljena za širšo javnost. Kljub oznaki RC je brskalnik že dovolj stabilen, zatorej se ga splača naložiti.

Spisek nekaterih izboljšav:
 • Zaščita pred navlako - malware (opozori vas, da se nahajate na strani, kjer lahko staknete viruse, trojance, spyware in podobne zadeve)
 • Identifikacije spletnih strani - kliknete na favicon
 • Nov "download manager" ali organizator prenešenih datotek - v spisku lahko uporabite tudi desni miškin gumb ter odprete mapo, kamor vam je shranilo datoteko.
 • Lahko nadaljujete vlečenje datoteke, čeprav ste morda vmes popolnoma zaprli brskalnik, še prej pa pritisnili pavzo.
 • Podcaste in videocaste lahko sedaj odprete z željenim programom.
 • Ob pritisku tipke F11 imate okno raztegnjeno čez celoten ekran, saj se iskalna vrstica popolnoma skrije.
 • S pomočjo tipke CTRL lahko označite različne dele teksta ter ga nato po želji tudi kopirate oziroma natisnete (držite tipko CTRL in označujete tekst)
 • Ob direktnem vpisu spletne strani v iskalno vrstico vam jih sproti razvršča po pogostoti obiskovanja.
 • Zmanjšana je poraba delovnega pomnilnika (po domače ram-a) v primerjavi z različico 2.0
Rdečo pando si lahko naložite iz uradne spletne strani oz. za laike je tu še direkten link do datoteke.

p.s.: kdor je imel prej naloženo angleško različico 2.* mu je že avtomatsko naložilo novo različico, medtem ko uporabnikom slovenskega jezika še ni, ker za enkrat žal še ni prevoda...

Objavil: Janez Mikec

, , ,

Tragični junak John Terry

četrtek, maj 22, 2008

13× komentirano

Kdor je gledal včerajšnjo ligo prvakov, bo vedel čemu je namenjena sledeča slika. Se zgodi, tudi najboljšim... Sicer je v podaljšku ubranil strel na prazen gol, a je nato pri izvajanju enajstmetrovk zapravil že skoraj "zagotovo" zmago. Pozor, mokra tla!

Prvi polčas je dominiral Manchester, medtem ko v drugem Chelsea, v podaljških pa zopet rdeči vragi. Zaslužili so si zmago po izjemno težki tekmi, obregnil pa bi se le ob sodnike, za katere menim, da niso bili ravno na nivoju finala Lige prvakov. Kljub priznanim imenom so sodili precej sporno, še posebej linijski sodnik ga je "biksal" mnogo preveč. Ali bi se tekma končala drugače ne bomo nikoli izvedeli, a dejstvo je, da je Manchester United z zmago le potrdil trenutni primat najboljše ekipe na zelenici.

Objavil: Janez Mikec

, ,

Nasvet pri branju oziroma pisanju blogov

sreda, maj 21, 2008

3× komentirano

1. nasvet - nasvet za vse bralce in pisce blogov

V primeru, da berete večje število blogov oziroma spletnih portalov vam svetujem uporabo RSS-ja, Google Reader pa je eden izmed odjemalcev le tega. Je izjemno enostaven za uporabo -> registrirate svoj Google account, ki vam obenem ponudi še veliko število drugih programov (gmail, picassa, docs,...), se odpravite na spletno stran Google Reader ter vpišete svoje vire v polje add subscription. Dodate lahko neskončno število virov, ki pa jih enostavno uredite v mape npr. spletni portali, blogi, x novice. Sedaj vam ne bo potrebno preklikati vseh spletnih strani, saj vas Reader obvesti, ali se je na vnesenih spletnih straneh pojavila kakšna nova objava, novica.


2. nasvet - nasvet za vse pisce blogov

Zadnje čase opažam, da veliko blogerjev objavlja svoje fotografije "nepravilno" poimenovane - recimo IMG 3842, kakor njeno ime določi že fotoaparat. Priporočam, da vsako sliko poimenujete tako, da jo najbolje opišete in to brez šumnikov ter da namesto presledkov uporabite podčrtaje _ oziroma vezaje -.

primer: kosarkarski_klub_krka_premagal_helios.jpg

Zakaj? Na sledeč način boste dobili nekaj odstotkov več obiska na blogu, saj vas bodo "pajki" iskalnikov (Google.com, Najdi.si) pod rubriko slike mnogo lažje našli.

Objavil: Janez Mikec

, , , ,

Karl Erjavec - legenda spletnih posnetkov

torek, maj 20, 2008

1× komentirano

Danes sem malo brskal po trdem disku in naletel na smešen posnetek srečanja med Karlom Erjavcem in Janezom Podobnikom na belih strminah enkrat sredi januarja letos. Kot verjetno že veste, zna biti Erjavčev jezik na trenutke precej piker, tokrat pa v pogovoru s Podobnikom "ponižuje" sebe in s tem dviguje komičnost prispevka. Na jesenskih volitvah bomo lahko videli, kakšno težo nosi njegov humor ter koliko bo k rezultatom prispevalo njegovo izpostavljanje javnosti.

Janez Podobnik: O Karl!
Karl Erjavec: Živjo!
Janez Podobnik: Pa ti si zvezda dneva.
Karl Erjavec: Zakaj?
Janez Podobnik: Ja poglej kakšen si.
Karl Erjavec: A veš kako smo letel?
Janez Podobnik: Greh je govoriti tukaj o odlagališčih.
Karl Erjavec: Jaz še nisem za odlagališče. A si to mislu?
Janez Podobnik: Ti si...
Karl Erjavec: Mene odložiti zdaj ven iz koalicije.
Janez Podobnik: Ti si...
Karl Erjavec: A tko, špecijalen odpadek.
Janez Podobnik: Ti bi potreboval poseben tretma.

Kahl pa je v bistvu že prava spletna legenda, saj obstaja na Youtubu veliko njegovih posnetkov. Na naslednjem kot naboj drvi po rdečih kot tudi črnih strminah na Krvavcu.


Objavil: Janez Mikec

, , , ,

Konec srednješolskih let

ponedeljek, maj 19, 2008

9× komentirano

Konec je v bistvu nov začetek. S to mislijo se nadejam ob današnjem zaključku srednješolskih let, ki so minila absolutno prehitro. Prav malo strašljivo je dejstvo, da se bo potrebno oktobra na novo prilagajati okolju, kar pa pravzaprav počnemo skozi vse življenje. Nov mejnik je torej zakoličen, zdaj me čaka še matura, a se kaj veliko ne obremenjujem, saj mi jo je v bistvu potrebno le narediti oz. en predmet z oceno 3 (ob največjih omejitvah).


Štiri leta so minila, kot bi rekel keks, posledično zaradi dejstva, da smo se v ambientu šole in profesorjev imeli tako dobro. Dali smo čez tako neprijetne kot prijetne trenutke, a slednji zagotovo še ne bodo tako hitro odšli v pozabo. "Seeeeej resssss," bo verjetno velikokrat izgovorjena besedna zveza, ko bomo sošolci kje na pikniku skupaj obujali spomine. V glavnem, bilo je preveč prijetno, tako da bodo morala biti študentska leta fenomenalna, da bi osvojila primat.

Objavil: Janez Mikec

, ,

Dvojnik Heath-a Ledger-ja

sobota, maj 17, 2008

8× komentirano

V zadnjih dveh, treh letih mi je kar nekaj prijateljev oz. oseb, s katerimi sem se kaj pogovarjal, omenilo, da sem na las podoben, sedaj že preminulemu, hollywoodskemu igralcu Heathu Ledgerju. Sprva tega nisem verjel, dokler mi ni včeraj tega omenila tudi vodička nagradne ekskurzije. Nato me je danes prešinilo, da bi stvari prišel do dna. Malo rezanja, usklajevanje barv, končni produkt pa je spodnja slika. Sicer izgledam nekoliko zategnjen, kajti Ledgerjev obraz sem izrezal iz reklame, vendar vseeno je moč opaziti precej podobne poteze. Na sliki je moja le frizura ter predel od vratu navzdol, celotna faca je izrezana.

Sedaj bi moral le še kontaktirati Ledgerjevega menedžerja in bi bil na konju =).

Objavil: Janez Mikec

, ,

Najmočnejši superračunalnik v jugovzhodni Evropi

četrtek, maj 15, 2008

2× komentirano

V prostorih Turboinštituta se trenutno nahaja najmočnejši računalnik (superračunalnik) v jugovzhodni Evropi in hkrati v Sloveniji, namenjen pa je raziskavam oz. razvoju nove generacije numeričnih programov za simulacije. Njegova mogočna struktura preračunava lastnosti toka pri vodnih, parnih in vetrnih turbinah, črpalkah, ventilatorjih, kompresorjih, pri obtekanju ladij in letal, pa tudi različnih tehnoloških oziroma naravnih procesov - kot so podzemske vode, odprti tokovi, ožilje - torej pri vseh procesih, kjer simulacije dajejo zanesljive rezultate in so za to potrebni zmogljivi superračunalniki.

Za brezskrbno izračunavanje skrbi 2048 silicijevih jeder, 4,1 TB delovnega spomina, biti se zapisujejo v pomnilniški sistem s kapaciteto 10 TB (okoli 50 - 100 vaših trdih diskov), sistem pa uporablja posebno različico prirejenega operacijskega sistema Linux. S svojo konfiguracijo se superračunalnik trenutno nahaja na lestvici top 250-ih najmočnejših računalnikov na svetu. Mrcina potrebuje sistem za napajanje s priključno močjo dobrih 100 kW, tehtala pa približno 3,5 tone.

galerija @ Finance.si


p.s.: trenutno sem verjetno nekje na pivu v Veroni =)

Nagradna ekskurzija - Verona

sreda, maj 14, 2008

0× komentirano

Srednja elektro šola in tehniška gimnazija v sodelovanju s svetom staršem organizira že 7. zaporedno nagradno ekskurzijo za dijake, ki so kakor koli pripomogli k ugledu šole tako na tekmovanjih v znanju, športnih tekmovanjih, sodelovali pri šolskih pa tudi ostalih projektih (spletne strani, Tegi, novinarji, Evropa v šoli, ipd.). Lani Dunaj, letos Verona in ni dvoma v ponovno super izlet z adrenalinskim pridihom drugega dne. Še natančnejši opis poti:
1. dan: 15.5.2008 (Novo mesto – Verona – Gardsko jezero)
Odhod avtobusa ob 6.00 iz Novega mesta. Vožnja do mejnega prehoda Fernetiči nato po avtocesti mimo Benetk do Padove. Po ogledu bomo nadaljevali s potjo do Verone, kjer si bomo ogledali nekatere mestne znamenitosti: Areno, trg Bra, zeliščni trg, znameniti balkon, pod katerim je Romeo osvojil Julijino srce, Gosposki trg, grobnico Scaligierijev, pomembne mestne plemiške družine, ... Imeli boste nekaj prostega časa za sprehod in nakupe. Po ogledu se bomo odpeljali v smeri proti Gardskemu jezeru, kjer se bomo namestili v enem izmed letovišč. Večerja in nočitev.

2. dan:16.5.2008 (Gardaland – Novo mesto)
Po zajtrku bomo imeli čas za ogled in zabavo v zabaviščnem parku.
Največji zabaviščni park ob Gardskem jezeru je svet sanj, zabave, številnih atrakcij, svet otrok in odraslih. Razprostira se na več kot 45 ha površine, sredi čudovitih parkov in zelenih površin. V številnih predstavah, kot so tiste v Delfinovi dvorani in predstave v ledeni dvorani ter viteške predstave in še in še..., lahko občudujete umetnike mednarodnega slovesa. Če si želite popolnoma nova doživetja, obiščite Mad House – noro hišo, kjer je vse mogoče… Obrat na glavo, zasuk, adrenalin in veliko zabave… Po Norem dnevu zabave se bomo vrnili proti Novem mestu.

Objavil: Janez Mikec

,

Upoštevanje prometnih znakov

torek, maj 13, 2008

3× komentirano

Jutranji prometni zamaški in kolone mi niso ravno pri duši, sicer komu pa so. Počasno kolono od Mokrega Polja pa do Novega mesta skozi kremenske ovinke zaradi številnih tovornjakov, ki vozijo pesek za gradnjo avtoceste, se še da preživeti, prav tako ne zgubljam živcev ob dodatno nastali gužvi v Novem mestu zaradi obnovitvenih del Kandijske ceste... Mi pa kri po žilah dodatno pospešijo vozniki, ki s svojo vožnjo zmanjšujejo pretočnost skozi križišča. Ne mislim vožnje skozi rumeno in pritiskanje na plin, vendar ob navadni vožnji po pasu za na levo.

Tisti prvi avtomobil, ki je v križišču in čaka za na levo bi se moral pomakniti čim dlje v križišče, tako da jih lahko zvrsti v križišču čim več. Na račun tega, so sicer tudi nekaj menjali plast asfalta, so v Ločenskem križišču pri farmacevtskem podjetju Krka d.d. postavili označbo, ki krepko nakazuje, kod naj vozila prepeljejo križišča. Ampak ne... to za nekatere enostavno ni dovolj, seveda se pomaknejo le toliko v križišče, da drugi v vrsti, v tem primeru jaz, še vedno čaka kar na prehodu za pešče... Lahko vidite senco, kje stoji Renault Kangoo. Zeleno uspeta tako prevoziti le dva avtomobila, namesto petih.

Ne rečem, da bi se to zgodilo kdaj pa kdaj, ampak do sedaj še nisem videl avtomobila, ki bi zavil na levo za prometnim znakom, to me veliko bolj bega. Vozniki bi morali začeti voziti nekoliko bolj z glavo in morda na trenutke pomisliti na čisto življenjske situacije...

Objavil: Janez Mikec

,

Prepovedan greh: šalotka in čebula

nedelja, maj 11, 2008

6× komentirano

Verjetno že iz lastnih izkušenj veste, da se je potrebno tej zelenjavi (šalotki oz. čebuli) odreči, v primeru da ne želite, da vas nato boljša polovica naslednjih 24 ur postrani gleda.
Čebula ima poleg neprijetnih posledic tudi pozitivne stranske učinke. Vsebuje namreč veliko vitamina C in antioksidantov. Priporočajo jo kot naravno sredstvo za pomoč pri zmanjševanju holesterola in nižanju krvnega tlaka, na splošno pa pri težavah s srcem in ožiljem. Krom, ki ga čebula vsebuje, pomaga pri vzdrževanju nivoja insulina, obenem pa njeno uživanje znatno zmanjšuje tveganje za pridobitev raka na črevesju.

Nauk zgodbe -> najprej zdravje, potem kultura!

Ravno malo prejle sem užival to pregrešno zelenjavo in ker je bila šalotka izjemno, izjemno pekoča je bilo potrebno ustno votlino ohladiti. Naj še omenim, da nisem občutljiv na pekoče stvari, a tokratna šalotka je bila res fenomen, tako da se je bilo potrebno poslužiti hlajenja jezika z jogurtom, kot to počnejo v Keniji. Tam imajo namreč na menijih manj pekoče, pekoče ter zelo pekoče stvari, vedno pa si ob prehranjevanju jezik hladijo z jogurtom. Jogurt odlično opravi svoje delo in prav nič ne pokvari okusa, kot bi si morda sprva mislili.

Objavil: Janez Mikec

, , ,

Cvičkarija 2008

nedelja, maj 11, 2008

7× komentirano

Pravkar prišel domov iz Cvičkarije 2008 v Novem mestu. Sprva sem imel namen le malo poškiliti na samo prireditev, a sem se zadržal skoraj 6 ur. Na poti v Novo mesto (17 km) je bilo moč opaziti tudi veliko število tekmovalcev Dirke okoli Slovenije, Mirka Lisjaka (št. 157) pa nam je celo uspelo fotografirati - pri drugem prehitevanju. :)


Glede na brezplačen vstop na Cvičkarijo lahko rečem, da je bil repertoar skupin več kot odličen -> nastopili so Elektrošok, Društvo mrtvih pesnikov, Elvis Jackson ter na koncu še Kingstoni. Še posebej zadnji so naredili žur, kar je naredilo ozračje publike precej prešerno. Galoni cvička so Dolenjce držali pokonci čez celoten uradni program, verjetno pa jih držijo še sedaj.

S sošolcem sva dala tudi kratko izjavo za televizijo Vaš kanal, kaj meniva o dogajanju na Cvičkariji, obenem pa tudi podala najino neodobravanje vožnje pod vplivom alkohola. Ko smo ravno pri tem... za domov sem pričakoval, da bom končno kje lahko pihal, a se mi želja ni uresničila, kajti na spregled ni bilo niti enega predstavnika modrih angelov. Ob taki prireditvi bi človek pričakoval, da bi nadzor na cestah še poostrili, kot po Murphyu pa ti po navadi težijo ob navadni hoji domov.

Objavil: Janez Mikec

,

Razredne majice

sobota, maj 10, 2008

6× komentirano

Tale vikend bo kar delaven. Že včerajšnji večer se je malo zavlekel, ko je bilo potrebno izdelati reklamni spot za podjetje X ter razredne majice, ki naj bi jih nosili na zaključni dan. Zaradi zasedenosti sicer nisem utegnill razmišljati o ideji in sem domišljijo prepustil ostali razredni skupnosti -> sam sem le grafično izdelal podobo, izcimilo pa se je sledeče:


p.s.: Slika ne predstavlja avtorjevega osebnega stališča.

Objavil: Janez Mikec

, ,

El camino del Rey, ali kdo ima jajca

četrtek, maj 08, 2008

15× komentirano


Bloger in fotograf Jernej Lasič je na forumu Discharged.org odprl debato o znameniti španski poti El camino del Rey (Google maps slika) in moram reči, da me je tako impresioniralo, da bom tudi sam zapisal nekaj besed.

The King's pathway (angleško) je bila namensko zgrajena za prehod delavske sile med slapovoma (Chorro in Gaitanejo) blizu mesta Alora v Španiji, pot pa so gradili le štiri leta - končana 1905. Ne morem si predstavljati, kako so jo sploh gradili, ko pa pot dejansko štrli iz stene, kar nekje na sredi. Široka je okoli meter, obenem pa več kot 200 m visoko nad reko, pri tem pa ima le majhen del poti ob steni tudi vrv za držanje. Zaradi nevzdrževanja je pot trenutno v izjemno slabem stanju, na nekaterih odsekih pa se je obdržalo le še palično ogrodje. V letih 1999 in 2000 so bile 4 smrtne žrtve, tako da so jo bili lokalni politiki primorani zapreti. Kljub prepovedi se še vedno najde nekaj adrenalina željnih, ki se uspejo povzpeti po znameniti sapo vzemajoči poti.

Sam osebno ne verjamem, da bi nabral dovolj jajc v kokošnjaku, saj mi je že sam video pognal kocine pokonci. (vir slike: wiki)


Objavil: Janez Mikec

, ,

GTA 4 - nasilna računalniška igra

sreda, maj 07, 2008

15× komentirano

"A dejte, dejte, lepo vas prosim..." Sam ne igram računalniških iger, pa vem da je tokratna predstavitev zloglasne GTA 4 močno, močno pretirana. Prikazana je bila v luči najhujše nočne more vseh staršev, katerih otrok uporablja računalnik tudi za zabavo.

Alkohol, droge, prostitucija, umori, divjanje z avtomobili -> se strinjam da takih iger mlajše generacije ne bi smele igrati, vendar zato je pa tudi na vrhu škatle velika nalepka +16 oz. +18! Ne vem kaj potem na dnevno informativni oddaji Svet klobasajo, da bi morali igro zaradi otrok ukiniti. Res da jo igrajo, vendar zakaj bi jo ukinili, naj le starši poskrbijo, da plošček ne pride v njihove roke. Na cigaretih tudi piše +18 oz. alkoholu, pa vemo koliko mlajših jih kadi / pije, a se o tej problematiki ne razpravlja.

Koliko naj bo dovoljena starost za igranje iger je čisto odvisno od posameznika. Nekateri so zreli že pri 15ih in jim neka računalniška igra ne more pokvariti svojega lastnega mišljenja, medtem ko lahko pri drugih še pri 50ih močno vpliva na njihov etos. Na Svetu so se spraševali, kako lahko igra pokvari otrokom um, kako postanejo nasilni in se posledično dogajajo šolski pokoli. Če to resnično drži v taki meri, potem bi morali takim primerkom preventivno prepovedati tudi kakršenkoli stik z mediji, kajti tam se objavlja še veliko več bolnih stvari. Sicer me pa zanima, kakšno igro je potem v svoji mladosti igral gospod Fritzl, da je izvajal taka kruta ter srhljiva dejanja? The Sims?

Novinar Andrej Peroša (nekdanji tekmovalec v Big Brother 1) me je s tem prispevkom le še bolj prepričal, da je dnevno informativna oddaja Svet direkt za na sekret in nikamor drugam.

Kruta računalniška igra:


Objavil: Janez Mikec

, ,

Učenje uspava

ponedeljek, maj 05, 2008

12× komentirano

Pri meni je to pravi mali fenomen, še posebej v spomladanskih dneh. Ne mine dan, ko ob učenju ne bi zaspal. Nekaj dni nazaj sem se spravil brati maturitetno gradivo in glej ga zlomka. Uspelo mi je prebrati neverjetno celo stran in 3 vrstice (Vladimir), preden sem zaspal. Danes še hujši primer. Samo pomislil sem na učenje (jutri pišemo maturitetni esej), ma ni minila minuta, že sem kakopak prijetno dremal. Prav zanimivo bi bilo videti recimo znanstveno raziskavo, kako učenje uspava - se javim, namreč menim, da sem idealen primer.

Zagotovo najbolj bedno pa je bujenje iz popoldanskega spanca. Vsa ta zalimanost ter zmedenost, ki pa je veliko večja kot ob vstajanju v jutranjih, ranih urah. Popoldanski trenutek tik pred spanjem je sprva mega prijeten, veliko bolj prijeten kot tisti zvečer, a je bujenje toliko mučnejše.

Sicer pa se sploh zavedate, da približno tretjino/četrtino svojega življenja prespite? To gre okoli 15 do 20 let življenja v "nič". A ne bi bilo bolje živeti 15 let manj, samo kot mlajši ne bi nič spali in bi lahko mladost izkoristili do konca? :)

Objavil: Janez Mikec

, ,

Življenje na "podeželju"

sobota, maj 03, 2008

4× komentirano

Življenje izven mesta se ne more primerjati z ničemer. Tu ne mislim nekje v Alpah ali zaselkih, temveč v manjših krajih z okoli 1000 - 2000 prebivalcev, kjer je ravno pravšnja mera storitvenih dejavnosti, nakupovalnih možnosti, telekomunikacijskih storitev (važno da internet dela kot mora) ipd. Mir, narava, a vseeno vse stvari na dosegu krajše vožnje s kolesom. Ni je stvari, ki bi me prepričala, da bi se preselil. Betonske džungle me niti pod razno ne mikajo. Ponoči je strah pred sprehajanjem popolnoma odveč, kar marsikateri tujci sploh ne morejo verjeti. Tukaj imamo vse kar je potrebno za življenje, v Ljubljano pa tudi ni problem skočiti po kakih večjih nakupih - 40 minut pa si tam. Res da je potrebno skozi leto urejati stvari okoli hiše, a se to opravi z lahkim srcem, ko pa je naokoli toliko prostosti v pravem pomenu besede.

Ribnik je sicer sosedov :) Preostale slike z vrta so imele občutno preveč šuma (recimo 1. slika), tako da bo počasi potrebno razmišljati o investiciji v kak boljši digitalni fotoaparat. Zdajšnji DSC p-73 je že precej v letih...

Objavil: Janez Mikec

, ,

Zemanta vtičnik

petek, maj 02, 2008

2× komentirano

Sprva sem mislil danes napisati nekaj o lepoti "podeželja", a kaj ko je fotoaparat v Španiji, brez slik pa bi zapis zgledal precej pusto. Današnja objava je bila nekaj ur 16. marca že objavljena, a sem jo odstranil, ker projekt še ni bil uradno zunaj. Torej...

Slovenska razvijalna skupina Zemanta je nekaj mesecev nazaj dobila 1.000.000 € za razvijanje svojega projekta. Marljiva ekipa ni bila od muh in ji je uspelo svojo idejo izpiliti ter lansirati v javnost. Gre za njihov dodatek k Firefoxu (Blogger, Wordpress, TypePad), ki olajšuje pisanje blogerskih zapisov. Njegov poglavitni namen je bogatenje teksta s povezavami, sličicami ter članki.

Enostavno pobrska za takimi, ki bi se ujemali z mojim tekstom, jaz pa nato le poklikam željene stvari in že so samodejno vstavljene v besedilo. Linki seveda niso oglaševalskega tipa, temveč vtičnik brska po člankih wikipedie, prav tako pa tudi slike niso avtorsko zaščitene, tako da jih lahko brez slabe vesti objavite.

Edina pomanjkljivost, ki bi jo sicer omenil je ta, da je vtičnik nekoliko manj prijazen do slovenskega teksta, saj namreč slovenske besede išče po angleški wikipedii, tako da dobimo na ponudbo nekoliko zgrešene stvari. Fantje so se vrgli na velike ribe, posledično ima zato materni jezik nekoliko nižjo prioriteto. Če ocenim po prvem vtisu lahko rečem, da ima projekt ogromen potencial.

Objavil: Janez Mikec

, , ,

Sprememba pravil v evropski košarki - FIBA

četrtek, maj 01, 2008

3× komentirano

Kot velik ljubitelj košarke bom par besed namenil novim pravilom FIBA, ki naj bi v veljavo leta 2010 na velikih oziroma 2012 na vseh tekmovanjih pod okriljem FIBA. Pravila se vse bolj približujejo tistim v ameriški ligi NBA.

Kaj bo novega?
Ena izmed novosti bo večja oddaljenost meta za tri točke. Ta bo po novem znašala pol metra dlje - 6,75 m (v NBA 7,25 m). Pri trenutni oddaljenosti trojke 6,25 m evropske ekipe procentualno že zaostajajo za ekipami onstraj luže, zatorej upam, da se pri večji oddaljenosti ta odstotek ne bo še dodatno zmanjšal, kar bi vsekakor zmanjšalo atraktivnost evropske košarke.
Druga novost je polkrog pod obema obročema, ki bo označeval prostor, kjer sodniki ne bodo piskali prekrška v napadu. Pustimo se presenetiti, kaj bo prinesla sprememba pravila
Raketa bo po novem dobila pravokotno obliko.


Objavil: Janez Mikec

, ,